Tindak Balas Mitokondria dan Asea Redox Malaysia

Inti cara badan kita bekerja ialah penghasilan tenaga daripada tindak balas biokimia ASEA REDOX yang menukar makanan dan oksigen kepada tenaga, karbon dioksida dan air.

Ini dipanggil respirasi selular. Molekul besar dipecahkan kepada yang lebih kecil, membebaskan tenaga dalam proses. Pertukaran tenaga melibatkan pemindahan elektron dari satu molekul ke molekul yang lain. “Pembakaran” mantra ini, dipanggil kitaran Krebs, menghasilkan tenaga selular (ATP) dan juga pelbagai tindak balas sampingan molekul. Terdapat koleksi molekul yang sangat kecil yang dicipta dalam tindak balas sampingan ini, yang berbeza dalam saiz dari 2-4 atom, dan dipanggil molekul isyarat ASEA REDOX (RSM). Mereka dijana dalam beberapa sel sejuta kali sesaat, dan juga digunakan untuk menjalankan kerja mereka sama sepantasnya. Tidak hairanlah bahawa molekul ini sangat penting dalam biologi kita.

Lokasi untuk semua kreativiti bertenaga ini dalam sel ialah mitokondria. Sesetengah sel mempunyai 5000 mitokondria setiap sel (otot jantung) dan sesetengahnya hanya mempunyai beberapa (tisu penghubung). Syukurlah sel-sel jantung kita begitu cekap dalam mencipta dan menggunakan tenaga; mereka tidak pernah berehat dari kerja mereka. RSM yang dihasilkan dalam sel mempunyai pelbagai misi penting. Mereka berfungsi sebagai utusan di dalam dan di luar sel. Mereka mengarahkan tindakan selular seperti pembahagian sel, kitaran kematian selular, dan penjaga pintu reseptor membran sel. Kita harus memikirkan mitokondria di tengah-tengah biologi kita, dan molekul isyarat ASEA REDOX memberikannya satu cara untuk mengintegrasikan dirinya dengan sel dan akhirnya organisma. RSM kecil ini memberi amaran kepada mitokondria untuk menyesuaikan diri dengan perubahan masa nyata dalam persekitaran sel, yang dipengaruhi oleh seluruh organ.

tindak balas redoks ASEA REDOX hanya bermaksud tindak balas kimia di mana atom mempunyai pemindahan elektron antara mereka. Perkataan itu adalah gabungan pengurangan dan pengoksidaan. Yang pertama merujuk kepada mendapatkan cas elektron dan yang kedua untuk kehilangannya. Dalam biologi manusia tekanan pengoksidaan, atau proses dalaman “karat,” sentiasa mencabar kita. Kami menyesuaikan diri dengan cabaran ini dengan bantuan pelbagai mekanisme REDOX, yang membantu kami mengekalkan keseimbangan. Glukosa, sebagai contoh, dioksidakan untuk menghasilkan tenaga, dan tindak balas ASEA¬† REDOX ini membolehkan kita hidup. Terdapat molekul isyarat ASEA REDOX yang dicipta dalam tindak balas ini yang membimbing dan mengarahkan sel dalam aktiviti selular penting yang lain, seperti membantu sel menghapuskan bahan buangan, dan pembaikan dan perlindungan diri. Menariknya, tindak balas ASEA¬† REDOX terbalik pasangan ialah fotosintesis. Dalam fotosintesis (dalam tumbuhan), karbon dioksida dan air dikembalikan kepada glukosa dan oksigen dengan bantuan cahaya matahari dan klorofil.

pengeboman sel Semua masalah kesihatan kita adalah disebabkan oleh sel-sel yang tidak dapat mengekalkan potensi ASEA REDOX yang sihat. Hasil serta-merta boleh menjadi kematian selular, jangkitan yang luar biasa. Dalam dunia perindustrian kita, cabaran kita mengakibatkan ketidakseimbangan kronik dalam kesihatan selular yang menyebabkan tekanan oksidatif kronik yang tidak dapat diatasi oleh badan. Penuaan, diet yang buruk, tekanan mental, penghidratan yang lemah, dan senaman yang tidak mencukupi menetapkan tahap ketidakseimbangan ini, yang memajukan kadar penuaan (serta penyakit).

Hari ini terdapat perkembangan yang menjanjikan dalam sains kesihatan. Buat pertama kalinya kami mendapati bahawa menambah tisu kami dengan molekul isyarat ASEA REDOX yang stabil telah menyediakan kandungan teras sumber molekul untuk sel. Sel kemudian menggunakan sumber REDOX. Selepas penyerapan elektron dan molekul ini bergantung kepada keseluruhan persamaan dari mitokondria kecil kepada keseluruhan orang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.