Bisnes Asea Redox adalah Law of Numbers

Saya menulis post ini adalah kerana ramai orang tidak berjaya kerana terlampau dipengaruhi oleh emosi dalam bisnes . Dalam bisnes, apa yang penting adalah logik, bukannya emosi. Contohnya satu tugas yang penting adalah follow up. Saya sering memberitahu rakan-rakan perniagaan saya tentang satu istilah iaitu ‘Six Till Stick’. Ini bermakna kita perlu follow up sekurang2nya 6 kali barulah kita dapat close/menawan hati prospek tadi. Kebanyakan orang tidak sanggup follow up kerana pelbagai emosi negatif timbul.

Apa yang penting, untuk menjadi usahawan berjaya adalah;

Kita perlu menjadi seperti Robot, tanpa emosi

Apa kita perlu buat kita hanya perlu berjumpa, folow up, marketing seumpama robot dalam beberapa jumlah tertentu mengikut Law of Number,

Asea redox business is not money game, but it is numbers game

Kita perlu tidak jemu menyampaikan mesej yang sama berulang-ulang sehingga ia lekat(stick) dalam kepala prospek/customer kita.

Saya ingin kongsikan apa yang saya buat dengan anda. Apabila ada prospek berminat, maka saya akan sms dia setiap hari sehinggalah dia kalah iaitu, dia join ataupun dia beritahu saya tolong stop sms!!! Kalau tidak dia akan menerima sms setiap hari berbulan-bulan lamanya.

Ini kerana saya menganggap bisnes ini seperti berperang.Saya juga ada baca buku tentang aplikasi/strategi perang dalam bisnes, Sun Tzu Art of War. Kita seolah2 ‘berperang’(follow up) dengan customer sehingga dia ‘kalah’(close).

Leave a Reply

Your email address will not be published.