7 Sebab Mengapa Cara Berpakaian dan Penampilan Diri Anda Penting

Sebilangan besar lelaki tidak peduli.

“Saya tahu saya adalah pemakainya yang selekeh.”

“Saya tidak suka mengikuti peraturan berpakaian.”

“Saya mempunyai gaya unik saya sendiri.”

Ini hanya beberapa perkara yang mungkin anda dengar dari lelaki yang tidak begitu peduli dengan penampilan mereka.

Itu sebahagiannya kerana terdapat banyak maklumat yang tidak masuk akal dan tidak berguna yang membingungkan dan sebagai sebuah masyarakat, kami telah mencuba mantera – ini penting bagaimana penampilan anda, bukan bagaimana penampilan anda.

Dan ya, di dunia yang sempurna akan menjadi hebat; tetapi kita tidak hidup di dunia yang sempurna.

Bagaimana anda dapat dilihat oleh orang lain sebelum anda membuka mulut bergantung kepada isyarat fizikal yang anda kirimkan dengan penampilan anda.

Penampilan penting dengan cara yang nyata dan mendasar yang mempengaruhi kehidupan seharian seorang lelaki – dari bagaimana dia disambut ketika bertemu orang lain untuk pertama kalinya hingga sama ada dia akan diganggu ketika dalam perjalanan.

Seorang lelaki tidak perlu terus mengikuti perkembangan setiap aliran fesyen; namun dia harus memikirkan penampilan asasnya setiap hari. Masih tidak yakin adakah masalah anda berpakaian kemas?

Berikut adalah 9 sebab mengapa anda harus bersalah.

1. Pakaian adalah instrumen utama dalam mewujudkan kesan pertama yang positif

Orang-orang dangkal, bukan hanya sebagai fenomena budaya tetapi sebagai naluri sejak otak kita perlu membuat penilaian cepat. Kita cenderung dilakukan untuk merumuskan pendapat awal kita tentang seseorang sebelum kita benar-benar berbicara dengan mereka.

Ini bermaksud bahawa pakaian anda akan memberi kesan langsung kepada andaian orang terhadap anda – semakin baik anda berpakaian, semakin banyak rasa hormat dan perhatian yang akan mereka berikan secara automatik kepada anda.

2. Pakaian dapat meningkatkan status anda di kalangan rakan sebaya

Walaupun kesan pertama adalah pakaian anda dapat membantu meningkatkan reaksi orang terhadap anda. Masyarakat sangat berasaskan visual, dan lelaki berpakaian lebih baik secara rutin mengalami layanan yang lebih baik daripada rakan mereka yang selekeh. Pakaian berfungsi sebagai pengganti watak di mata orang yang tidak cukup mengenali anda untuk menilai anda dengan perkara lain.

Itu mungkin kedengarannya dangkal, tetapi benar sama ada kita fikir sepatutnya atau tidak.

Penampilan anda mungkin tidak banyak memberi kesan kepada anda, tetapi itu berlaku bagi orang-orang yang melihat anda setiap hari, menjadikannya wajar diambil berat.

3. Berpakaian kemas menolong keyakinan anda

Salah satu nasihat pertama dalam buku-buku pertolongan diri adalah hampir selalu seperti “Kemaskan Penampilan Peribadi Anda!” Ini nasihat yang baik. Orang cenderung menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam hidup apabila mereka merasa layak untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik. Anggapan automatik bahawa lelaki berpakaian yang baik harus diperlakukan dengan hormat ketika itu juga cerminan anda di cermin.

Beberapa minit yang dihabiskan untuk memusingkan diri ke cermin sebelum anda meninggalkan rumah menguatkan idea bahawa anda berhak mendapat kejayaan dan servis yang baik dalam fikiran anda sendiri.

4. Keperluan berpakaian yang kemas mengajar tanggungjawab

Konyol kedengarannya, menjaga penampilan anda akan menjadikan anda lelaki yang lebih bertanggungjawab. Anda akhirnya mencatat butiran seperti kasut mana yang perlu digilap dan baju mana yang perlu diseterika, dan (melainkan jika anda tinggal dengan seseorang yang sangat menyayangi anda), anda biasanya harus melakukan perkara itu sendiri. Ini menguatkan tabiat mental perhatian terhadap perincian dan perancangan ke depan yang diterjemahkan dengan berguna ke dalam kerjaya atau kemahiran apa pun.

5. Seorang memperhatikan perincian orang lain

Sebaik sahaja anda mula memperhatikan perincian bentuk kemeja, pemilihan kotak poket, dan semua butiran kecil lain mengenai berpakaian dengan baik, anda akan mula memperhatikannya pada lelaki lain. Dan lelaki-lelaki itu juga memperhatikan anda – harapkan, setelah anda mula benar-benar meluangkan sedikit masa dan usaha untuk penampilan anda, untuk mula melihat fesyen yang disetujui dari lelaki berpakaian lain.

Pakaian yang disatukan sangat baik seperti kot dan tie memperkenalkan anda ke dalam masyarakat lelaki rahsia dan elit (dan anda bahkan tidak perlu membeli kereta mewah!)

6. Berpakaian kemas menjadikan anda lebih berguna di tempat kerja

Tidak kira apa tugas anda dan siapa anda bekerja, atau walaupun anda adalah bos anda sendiri – jika anda cukup berpakaian sehingga anda dapat menjauh dari kerja dan bertemu dengan pelanggan, pelanggan, atau penyelia tanpa persiapan awal, anda lebih berguna. Mempunyai persembahan sehari-hari yang santai untuk melangkah ke situasi apa pun dan kelihatan terhormat adalah kelebihan besar dalam dunia pekerjaan.

7. Warna dan corak sesuai untuk anda

Sebaik sahaja anda mula mengetahui lebih lanjut mengenai mereka, warna dan corak tertentu mula menunjukkan kelebihan unik mereka sendiri. Biru menyampaikan awet muda, keterbukaan dan kepercayaan; kelam kabut dan kehormatan – masing-masing boleh menjadi pilihan terbaik untuk keadaan di mana banyak warna lain sama sesuai tetapi tidak sesuai.

Leave a Reply

Your email address will not be published.