Cara berjaya dalam bisnes menurut T Harv Eker

Saya pernah menghadiri seminar T Harv Eker. Antara program paling mahal yang saya pernah bayar antaranya program Training the Training kat Singapore yang berharga RM8000.

Di bawah adalah kata2 motivasi beliau;

Terdapat psikologi rahsia wang. Sebilangan besar orang tidak tahu mengenainya, oleh sebab itu mengapa kebanyakan orang tidak berjaya secara kewangan. Kekurangan wang bukanlah masalahnya; ia hanyalah gejala dari apa yang berlaku di dalam diri anda.
Semuanya datang kepada ini: jika “rangka tindakan kewangan” bawah sedar anda tidak “ditetapkan” untuk berjaya, tidak ada yang anda pelajari, tidak ada yang anda tahu, dan tidak ada yang anda lakukan akan membuat banyak perbezaan.

Sekiranya anda ingin melangkah ke tahap baru dalam hidup anda, anda mesti menerobos zon selesa anda dan berlatih melakukan perkara yang tidak selesa.

Inilah persamaan yang saya mahu anda ingat sepanjang hayat anda: CZ = WZ. Ini bermaksud “zon selesa” anda sama dengan “zon kekayaan” anda. Dengan memperluas zon selesa anda, anda akan memperluas ukuran zon pendapatan dan kekayaan anda.

Keselesaan membunuh! Sekiranya tujuan anda dalam hidup adalah selesa, saya menjamin dua perkara. Pertama, anda tidak akan pernah kaya. Kedua, anda tidak akan gembira. Kebahagiaan tidak datang dari menjalani kehidupan yang suam-suam kuku, selalu bertanya-tanya apa yang mungkin berlaku. Kebahagiaan datang sebagai hasil dari pertumbuhan semula jadi kita dan mencapai kemampuan sepenuhnya.

Orang kaya cenderung untuk bertindak walaupun ketakutan. Orang miskin membiarkan ketakutan menghentikannya.

Sama ada anda adalah orang yang akan dihentikan, atau anda adalah orang yang tidak akan dihentikan. Kamu pilih.

Hidup anda bukan hanya untuk anda. Ini juga mengenai menyumbang kepada orang lain. Ini mengenai hidup sesuai dengan misi anda dan alasan untuk berada di bumi ini pada masa ini. Ini mengenai menambahkan potongan teka-teki anda ke dunia. Sebilangan besar orang terperangkap dalam ego mereka sehingga semuanya berputar di sekitar saya, saya, dan banyak lagi saya. Tetapi jika anda ingin menjadi kaya dengan pengertian yang sebenarnya, ini bukan hanya mengenai anda. Ini harus merangkumi nilai tambah bagi kehidupan orang lain.

Hasil sampingannya adalah bahawa mereka lebih banyak orang yang anda bantu, “lebih kaya” anda menjadi, mental, emosi, rohani, dan pasti dari segi kewangan.

Perbezaan terbesar antara kejayaan kewangan dan kegagalan kewangan adalah seberapa baik anda menguruskan wang anda. Sangat mudah: untuk menguasai wang, anda mesti menguruskan wang.

Orang miskin salah mengurus wang mereka atau mereka sama sekali tidak menghiraukan wang.

Mengatakan “Saya akan mula menguruskan wang saya sebaik sahaja saya terjebak” adalah seperti orang yang berlebihan berat badan yang mengatakan “Saya akan mula bersenam dan berdiet sebaik sahaja saya kehilangan dua puluh pound.”

Ini berkaitan dengan ini: sama ada anda mengawal wang, atau mengawal anda. Untuk mengawal wang, anda mesti menguruskannya.

Definisi kebebasan kewangan saya mudah: ia adalah kemampuan untuk menjalani gaya hidup yang anda inginkan tanpa perlu bekerja atau bergantung pada orang lain untuk mendapatkan wang.

Satu-satunya cara untuk mendapatkan apa yang benar-benar bernilai anda adalah dengan membayar berdasarkan hasil anda.

Orang kaya percaya “Anda juga boleh mengambil kek anda dan memakannya.” Orang-orang kelas menengah percaya “Kek terlalu kaya, jadi saya hanya akan mempunyai sedikit.” Orang miskin tidak percaya bahawa mereka layak mendapat kek, jadi mereka memesan donat, fokus pada lubang, dan tertanya-tanya mengapa mereka tidak mempunyai “apa-apa”.

Apabila anda tidak bersedia menerima sepenuhnya, anda melatih alam semesta untuk tidak diberikan kepada anda! Sangat mudah: jika anda tidak bersedia menerima bahagian anda, ia akan diberikan kepada orang lain.

Menjadi benar-benar kaya dan kemudian bantu orang yang tidak berpeluang.

Cara anda melakukan apa sahaja adalah bagaimana anda melakukan semuanya.

Hidup berdasarkan keamanan adalah hidup berdasarkan ketakutan.

Menolak promosi adalah salah satu halangan terbesar untuk berjaya. Orang yang mempunyai masalah dengan penjualan dan promosi biasanya rosak.

Sekiranya anda ingin membuat perubahan tetap, hentikan fokus pada ukuran masalah anda dan mulailah memberi tumpuan kepada ukuran anda!

Orang kaya dan berjaya berorientasikan penyelesaian; mereka menghabiskan masa dan tenaga mereka untuk menyusun strategi dan merancang jawapan terhadap cabaran yang timbul, dan membuat sistem untuk memastikan masalah itu tidak berulang.

Ingat, cogan kata anda adalah, jika mereka dapat melakukannya, saya boleh melakukannya!

Sekiranya pokok ek seratus kaki mempunyai pemikiran manusia, ia hanya akan tumbuh setinggi sepuluh kaki!

Orang kaya memberi tumpuan kepada apa yang mereka mahukan, sementara orang miskin memusatkan perhatian pada perkara yang tidak mereka mahukan.

Tidak ada makna kecuali makna yang kita berikan.

Saya percaya pemikiran negatif adalah seperti menghidap penyakit campak. Daripada gatal, anda akan menjengkelkan; bukannya menggaru, anda akan menjadi bashing; bukannya kerengsaan, anda mendapat kekecewaan. Sekarang, adakah anda benar-benar mahu dekat dengan orang seperti itu?

Orang kaya komited untuk melakukan apa sahaja. Tempoh.

Anda akan dibayar secara berkadaran dengan nilai yang anda buat di pasaran.

Orang kaya melihat peluang. Orang miskin melihat halangan. Orang kaya melihat potensi pertumbuhan. Orang miskin melihat kemungkinan kerugian. Orang kaya memberi tumpuan kepada ganjaran. Fokus yang lemah terhadap risiko.

Tidak ada mangsa yang benar-benar kaya.

Anda boleh menjadi mangsa atau anda boleh menjadi kaya, tetapi anda tidak boleh menjadi kedua-duanya. Dengarkan! Setiap masa, dan maksud saya setiap kali, anda menyalahkan, membenarkan, atau mengadu, anda merosakkan kerongkong kewangan anda.

Orang kaya bermain permainan wang untuk menang. Orang miskin bermain permainan wang untuk tidak kalah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.