Bahaya Melompat Tugas

Dalam bisnes asea redox malaysia, kita kurang dapat fokus sebab banyak urusan perlu dibuat. Itu maknanya kita ada problem dengan produktiviti. Saya tidak suka menyebutnya begitu. Sama seperti kebanyakan pembicara motivasi. Mereka lebih suka mengatakan mereka bercakap mengenai “kepemimpinan”, atau “penguasaan peribadi”, tetapi sebenarnya itu adalah motivasi. Bagi saya, ia adalah produktiviti.

Dan satu muslihat telah mengatasi semua yang lain kebelakangan ini. Saya fikir ia adalah penukar permainan.

Pertama, masalahnya.

Kita hidup di dunia yang berdenyut pada 15 Mbps (apa pun maksudnya), tetapi kita berfikir dengan kadar yang kuat. 

Apabila anda beralih ke tugas baru, anda pasti merasa ingin tahu, tetapi membantutkan hasil anda. Dengan cara lain, dari menulis, e-mel, kembali ke menulis, mencari sesuatu di Google, ke FaceBook, kembali menulis, dan kemudian ke Twitter, adalah resipi untuk potpourri mental.

TUGAS KERJA

Saya tidak bercakap mengenai tugas berbilang tugas – walaupun masih salah # 1 – saya bercakap mengenai tugas melompat.

Beberapa penyelidikan (jangan tanya saya di mana saya menjumpai permata ini) mendakwa bahawa tugas melompat boleh menyebabkan anda kehilangan 25% produktiviti.

Ini adalah salah satu kelemahan saya. Saya keluar dari panggilan telefon, beralih ke tugas baru, dan kemudian yang lain dan kemudian, beberapa jam kemudian (kadang-kadang beberapa hari kemudian), menyedari bahawa saya belum merakam apa yang saya komited untuk diusahakan. Saya melakukan itu semalam setelah panggilan pelanggan penting. Menakutkan!

MULAI DENGAN PEMBERITAHUAN

Penyelesaian untuk melompat tugas cukup mudah: berhenti melakukannya. Semoga berjaya dengan itu.

Pendekatan sebenar yang saya gunakan selalu bermula dengan memerhatikan. Sebut saja penanda aras, daftar masuk realiti semasa, atau hanya ketawa yang baik, perhatikan tingkah laku dan corak anda adalah di mana anda harus bermula.

Pilih beberapa jam, katakan pagi esok. Dan perhatikan apabila anda meninggalkan tugas yang sudah selesai untuk melompat ke tugas lain. Saya fikir anda akan terkejut berapa kerap perkara ini berlaku.

Inilah yang saya yakin anda akan perhatikan:

anda bersalah. Kita semua adalah. Melompat tugas memang menyeronokkan. Anda dapat menenangkan fikiran dengan melayari tugas anda. Siapa yang peduli bahawa anda tidak menyelesaikan apa-apa – ini menyeronokkan!

anda kemungkinan besar akan melakukan tugas hop apabila anda mempunyai kerja keras di hadapan anda. Di sana anda menghadapi cadangan yang tertunggak dan setengah matang apabila amaran e-mel anda muncul. Masa untuk melompat!

dengan memberi sedikit perhatian kepada apa yang anda lakukan dan anda kurang melakukannya. Seperti persembahan di Toastmasters, semua orang mengatakan “umm” lebih kurang.

Mengikuti resipi empat langkah Charles Duhigg (The Power of Habit) untuk mengubah kebiasaan, kami (1) mengenal pasti “isyarat” (saya task hop ketika saya mempunyai kerja keras), (2) mengiktiraf ganjaran (ex-lax untuk otak saya).

Seterusnya, kita perlu (3) mencipta rutin baru dan (4) “menghadiahkan” itu.

ROUTINE BARU

Langkah seterusnya agak mudah. Pada saat godaan, berhenti.

Ada saat ketika anda secara sedar membiarkan diri anda tergoda. Satu pemikiran akan menerobos cuping serebrum frontal anda yang mengatakan sesuatu seperti “Oh, itu menarik …” Pada ketika itu anda perlu menyedari apa yang sedang berlaku.

Anda akan menuruni lereng licin (isyarat, ganjaran) yang akan mencuri sepuluh minit dari pekerjaan yang lebih penting dan membuat anda merasa terganggu, kecewa, dan bahkan sedikit bersalah. Tidak baik.

Caranya adalah dengan menangkap diri sendiri. Katakan “Tidak, terima kasih”, buat catatan dan putar kembali ke arah apa yang sedang anda lakukan.

APA YANG SAYA PERHATIKAN

Saya melakukannya pagi ini.

Saya mengusahakan blog ini (yang mesti diselesaikan hari ini) dan inilah yang menarik perhatian saya:

Saya perlu menempah penerbangan ke persidangan Dunia Pemasaran Media Sosial – saya harus menghantar e-mel kepada saudara saya terlebih dahulu mengenai lawatan di LA selepas itu.

Saya diingatkan bahawa saya ingin menulis blog mengenai buku Duhigg – saya harus perhatikan di Evernote.

Saya suka menulis di Mac Pages, tetapi saya tertanya-tanya bagaimana ciri komen itu berfungsi – mungkin saya harus mencarinya.

Saya akan pergi ke Yoga kemudian – saya harus memeriksa jadual mereka.

Saya belum mendapat maklum balas daripada wakil biro. Saya bekerjasama – saya harus menindaklanjuti.

Itu semua dalam lima minit!

Rutin baru, saya katakan “Tidak, terima kasih”, buat catatan ringkas pada Senarai Hari Saya dan kembali ke blog. Mudah peasy – kurang tekanan dan hasil yang lebih baik.

GANTIKANNYA

Inilah penendangnya. Tidak ada yang berlaku tanpa ganjaran.

Setelah anda komited dengan “Tidak, terima kasih” yang baru, buatlah nota rutin yang anda perlukan untuk memberikannya. Ganjaran paling sederhana adalah penyelesaian. Semasa saya menulis ini, saya kira-kira 10 minit dari penghantaran blog ini. Itu terasa hebat.

Mulakan tugas anda dengan mempertimbangkan ganjaran dan kemudian gunakannya sebagai usaha anda untuk terus kembali bekerja. Berikut adalah beberapa ganjaran lain yang saya gunakan:

 

rehat berjalan kaki cepat untuk meregangkan dan memberi tenaga semula.

biarkan masa saya “bermain” untuk menikmati tugas bernilai rendah, seperti mengejar membaca blog kegemaran.

luangkan masa lima minit dan bersihkan kertas, fail, dan sampah di meja saya (yang membuat saya merasa serius bertanggungjawab).

membancuh teh dan menulis secara senyap-senyap di jurnal saya selama beberapa minit.

Ganjaran anda tidak semestinya menjadi masalah besar – hanya harus lebih besar daripada ganjaran yang akan diberikan oleh tugas anda.

PELANCARAN

Semasa saya di pentas membincangkan produktiviti, saya tidak dapat memperincikannya dengan terperinci. Tetapi di sini saya mempunyai peluang untuk melihat lebih mendalam. Tetapi, inilah masalahnya.

Walaupun apa yang saya tulis adalah kecil, berbanding dengan yang dikatakan, China mendarat di bulan. Ini sangat besar dari masa ke masa. Sekiranya anda melakukan tugas sepanjang hari, setiap kali anda boleh mengganggu diri anda, katakan lima minit. Katakan ini berlaku 20 kali sehari. Baiklah, sekarang anda berada di 100 minit, atau kira-kira 10 minggu setahun (10 minit / hari sama dengan kira-kira satu minggu dalam setahun, berdasarkan minggu kerja 40 jam dan bekerja 50 minggu setahun). Cripes! Saya harap itu cukup motivasi untuk meluangkan masa beberapa minit hanya dengan memerhatikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.